Akril festményt akarsz festeni?! De nem tudod hogyan?! Az akril festékkel való festés első lépései Beszerzés, előkészületek

 Mire van szükségem a festményem elkészítéséhez?

 • Először is papírra, vászonra vagy esetleg farost lemezre, ez attól függ, mire szeretnél festeni…
 • Ha vászonra, vagy farost lemezre festesz és nincs előkészítve, akkor nem árt átkenni a felületet alapozófestékkel. Tehát alapozófestéket is vásárolnod kell. Ha beleszeretsz a festésbe érdemes nagyobb kiszerelést választanod, mert úgy gazdaságosabb.
 • Szükséged lesz még ecsetre, ceruzára és akril festékre.
 • Mindenképpen durva szőrű ecsetet vásárolj, ezekből is többféle méretet. Az ecsetek mérete attól is függ, mekkora felületre akarsz festeni, ha A4-es az alapod, vagy papírod, akkor vékonyabb ecseteket, 1-es, 2-es, 4-es, 5-ös és egy vastagabb ecsetet (10-re) kell beszerezned. Én nagyobb felületek esetén is ezeket a méreteket használom általában. Nekem vannak lapos, illetve gömbölyű fejű ecseteim, de megmondom őszintén a laposakat még nem használtam.
 • Ceruzából, ha sok fehéret illetve világos színeket akarsz használni, akkor a kemény H-s ceruzát ajánlom, ami alig fog látszani. Ha sötétebb képet szeretnél alkotni, akkor mindegy milyen ceruzát használsz, mert a sötétebb festékek befedik a ceruzát. Nem fog látszani a képeden a ceruza vonala.
 • Akril festékből nagy a választék, én a Pentart család termékeit használom mostanában, ami tégelyes kiszerelésű. A tubusos festékeknél az volt a problémám, hogy ha nem használtam egy ideig, alig tudtam letekerni a kupakját, persze, ha áttöröltem volna a tubus száját, akkor nem lett volna ilyen probléma, de hát ez sokszor elmaradt… 🙂

Hol szerezzem be a vásznat, a papírt, az ecsetet, a ceruzát, illetve a festéket?

Nagyobb papírboltokban, ahol van hobbi részleg. Legegyszerűbben viszont hobbi- és művészkellék üzletekben, valamint internetes webáruházakban tudod beszerezni.akrilfestes 1

Hogyan kezdjek hozzá?

 1. Első lépésként, hacsak nem papírra festesz, le kell alapoznod a felületet az alapozófestékkel, vagyis egyszerűen átkened a vásznat, vagy a farost lemezt a festékkel. Majd hagyod megszáradni.
 2. Ha megszáradt a felület, akkor felskiccelheted, amit szeretnél megfesteni, ha erre nincs szükséged, vagy csak kreatív szeretnél lenni és csak játszani a színekkel, vagy a formákkal akkor ezt a lépést nyugodtan elhagyhatod.
 3. Szükséged lesz vizes edénykére. Nekem több kiürült savanyúságos dobozom van, amely teljes mértékben megfelel a célnak. Használhatsz kiürült befőttes üveget, elvágott ásványvizes flakont, ami éppen van otthon. Ha több színnel festesz, érdemes több vizes edényt tartanod, mert a fekete például nagyon megszínezi a vizet, és nem győzöd majd cserélni.
 4. Az ecseteket pedig rakd a vízbe. Egy jó tanács, mindig most ki az ecseteidet használat után, ugyanis az akril festék megeszi az ecsetek sörtéit. Sajnos sok ecsetem esik ily módon áldozatul az akril festékeknek.
 5. Jó, ha bekészíted elérhető távolságba a papírtörlőt, vagy egy jó nedvszívó rongyot, ha esetleg fel kell itatni a festéket, vagy szárazra kell törölnöd az ecsetet.
 6. Ha a ruhádat védeni szeretnéd, vegyél fel egy kötényt, vagy olyan ruhát, amelyet nem sajnálsz, velem gyakran előfordul, hogy rám freccsen a festék.

Kezdd el kifesteni a képet. Nekem, megmondom őszintén, egy fehér műanyag tányér a palettám, ahol kikeverem a színeket. De sokszor a kiürült festékesdobozokat használom a színek kikeveréséhez, vagy egyszerűen a vásznon maszatolom össze a színeket.

Ha tetszett a bejegyzés, kattints a bejegyzés alatt található megosztási lehetőségek bármelyikére! Köszönöm!

A cikk alatt a Hozzászólás ablakban a véleményed is közzéteheted! Kíváncsian várom észrevételeidet, kérdéseidet, ötletedet és segítő, építő kritikádat!

Ezen kívül követhetsz a követés gombra kattintva,  illetve feliratkozhatsz hírlevelemre is, ha szeretnél értesítést kapni a bejegyzésekről! 🙂

Köszönöm, hogy velem tartotok!

Somogyi Edina

Akril festményt akarsz festeni?! De nem tudod hogyan?! Az akril festékkel való festés első lépései Beszerzés, előkészületek” bejegyzéshez 2ozzászólás

 1. Balló Piroska szerint:

  Èrtesítèseket szeretnék kapni,kezdő akril festési tehnikákhoz.pl.fenyőfa,viràg. Köszönöm.piroska.

  • mária sóvari szerint:

   Kedves Piroska!

   Ma reggel ez volt az első olvasatom az interneten.
   Nagyon köszönöm a sok jó tanácsot. Alig egy hete
   kezdtem el a festészet rejtelmaibe betekinteni.
   Még kevés eszköz áll rendelkezésemre, de már
   elkészült 3-4 „festmény”, ha annak nevezhetem.
   Tehát a legelején vagyok…még nagyon kezdő.
   Köszönöm még egyszer. Jó egészséget kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük